Dorsz: Przeciętny ciężar to 1-5 kg, maksymalny może wynosić 40 kg. Rozmiary poszczególnych osobników zależą od ich wieku, gdyż ryby rosną przez całe swoje życie (czyli w przypadku dorsza nawet 17 lat)
Halibut: Halibut zamieszkuje morza o niskiej temperaturze wody, należy do rodziny flądrowatych. Jest drapieżnikiem, żywi się głównie innymi rybami. Żyje na głębokościach 200 - 1600 m., często pływając w toni wodnej. Halibut ma kształt płaski, smukły, wydłużony z oczami po jednej stronie ciała. Płetwy brzuszne są równe i symetrycznie rozmieszczone. Ma duży i mocny, uzębiony otwór gębowy. Osiąga długość ponad metr długości i ciężar kilkudziesięciu kilogramów. Mięso halibuta jest białe, delikatne i smaczne.
Makrela: Stadna ryba występująca w dużych ilościach we wszystkich fiordach Norwegii. Ma wydłużone, okrągłe w przekroju ciało (14-17 kręgów) o dużych oczach i dużym otworze gębowym, sięgającym do środkowej linii oka. Na górnej i dolnej szczęce małe, koniczne zęby. Dwie daleko odsunięte od siebie płetwy grzbietowe. W pierwszej jest 8-10, w drugiej 10-12 promieni. Z tyłu za drugą płetwą grzbietową znajduje się po 5 grzbietowych i (naprzeciwko) odbytowych płetewek. Występuje pęcherz pławny. Oczy i łuski (w piersiowej partii ciała) większe niż u makreli. Na grzbiecie i bokach ciała (również poniżej linii bocznej) rozrzucone są ciemne punkty. Od wieczka skrzelowego do płetwy ogonowej biegnie wzdłuż boków ciała złocista smuga. U gatunków ze wschodniego Atlantyku na brzuchu znajdują się przerywane, faliste linie oraz punkty. Przeciętna długość ryb wynosi do 30 cm, maksymalnie do 60 cm.
Śledź: Śledź to nieduża ryba morska z rodziny śledziowatych, zamieszkująca płytkie wody strefy umiarkowanej i chłodnej północnego Atlantyku i Spokojnego. Ryby te żyją w toni wodnej w dużych grupach zwanych ławicami. Ciało śledzia jest silnie bocznie spłaszczone o długości ok. 30 cm (maksymalnie do 45 cm), grzbiet zielononiebieski, brzuch i boki srebrzyste. Linia boczna niewidoczna. Śledzie odżywiają się drobnymi skorupiakami.
Rdzawiec: Jest to dorszowata ryba północnego Atlantyku. Osiąga długość od 30 cm do 1 m. Prowadzi drapieżny tryb życia, poluje w toni głównie na ryby ławicowe. Tarło odbywa wiosną, na głębokości od 60 do 200 m.
Brosma: Denna ryba żyjąca na głębokości od 70 do 1000 m. Długość 40-90 cm, ciężar 2-10 kg. Brosma jest ważną rybą konsumpcyjną w europejskich wodach. Jej tłuste mięso przypomina smakiem mięso homarów. Z wątroby, która zawiera duże ilości witaminy A i D, pozyskuje się tran.
Molwa:Ryba głębokich wód. Dorasta do masy 50 kg przy długości pow. 1.5 m.
Żabnica: Paskudna ale niezwykle smaczna. Z reguły zamieszkuje okolice hodowli łososi. Prowadzi stacjonarny tryb życia.
Rdzawiec: Jest to dorszowata ryba północnego Atlantyku. Osiąga długość od 30 cm do 1 m. Prowadzi drapieżny tryb życia, poluje w toni głównie na ryby ławicowe. Tarło odbywa wiosną, na głębokości od 60 do 200 m.
Brosma: Denna ryba żyjąca na głębokości od 70 do 1000 m. Długość 40-90 cm, ciężar 2-10 kg. Brosma jest ważną rybą konsumpcyjną w europejskich wodach. Jej tłuste mięso przypomina smakiem mięso homarów. Z wątroby, która zawiera duże ilości witaminy A i D, pozyskuje się tran.
Molwa:Ryba głębokich wód. Dorasta do masy 50 kg przy długości pow. 1.5 m.
Żabnica: Paskudna ale niezwykle smaczna. Z reguły zamieszkuje okolice hodowli łososi. Prowadzi stacjonarny tryb życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz